Do zrobienia stojącego aniołka (wys. ok. 15cm) potrzebne Wam będą:
- rolki po papierze toaletowym
- masa solna
- taśma klejąca lub zszywacz
- wykałaczki
- wałek do ciasta
Przydać się też mogą:
- foremki do ciasteczek
- koronki z pasmanterii lub koronkowe serwetki
- pędzel
KROK 1. Z rolek po papierze toaletowym robimy rożki (rozcinamy, zwijamy, spinamy i obcinamy).


KROK 3. Kładziemy tekturowy rożek na masie solnej i odmierzamy ilość potrzebną do owinięcia go wokół. "Lewą stronę" masy smarujemy wodą, żeby masa lepiej się skleiła. Nadmiar masy docinamy do krawędzi rożka.

KROK 5. Z masy wycinamy serduszko oraz wydłużone trapezy na rękawy i przyklejamy je do korpusu zwilżając wodą.



KROK 9. Z wałeczka robimy aureolę. Ja dorobiłam do niej jeszcze małą gwiazdkę.

KROK 10. Gotowe anioły umieszczamy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 80 st. (w wyższej temperaturze masa solna "puchnie" - ten fakt możemy wykorzystać jako atut, przy wypiekaniu płaskich form)
Suszenie trwa kilka godzin w zależności od skomplikowania wzoru i grubości masy.
KROK 11. Co jakiś czas otwieramy piekarnik, by wypuścić nadmiar pary i sprawdzić czy anioły dobrze się suszą.
Gdy masa jest sucha (popukana widelcem wydaje suchy dźwięk) możemy zwiększyć temperaturę do 100-120 st, żeby figurki nabrały złotawego koloru.
Pamiętajcie jednak, że masa może się łatwo przypalić, więc trzeba często do niej zaglądać (zanim poczujecie zapach spalenizny ;)
KROK 12. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, zostawiając anioły wewnątrz, aż do całkowitego wystygnięcia.
Świetny tutorial! Aniołki są prześliczne!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ! Na pewno sama spróbuję wykonać takie aniołki ! Super !
OdpowiedzUsuńŚwietne aniołki :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny tutorial... śliczne anioły... aż chce się robić !
OdpowiedzUsuńWooow. Aniołki po prostu anielskie! Fantastyczny kursik!
OdpowiedzUsuńPiekne.Jestem zakochana :)
OdpowiedzUsuńAniołki przepiękne... Idealne na prezent dla dziadków wykony przez wnuczkę :) Tylko co by wnuczka ciała się pobawić masą solną :)
OdpowiedzUsuńPiękne aniołki! Naprawdę dobry przewodnik o tym jak je zrobić, a efekt świetny!
OdpowiedzUsuńCzadowe anioleczki
OdpowiedzUsuńPiękne :) Teraz muszę dowiedzieć się jak zrobić masę solną, bo muszę przygotować aniołka wraz z synkiem do szkoły :)
OdpowiedzUsuń