Autorką diy jest Rotta z bloga Tworzę bo lubię
Potrzebne składniki i przybory:
- dowolne, łatwo kruszące się ciasto ( nie może być zbyt wilgotne)
- ser mascarpone
- skórka i sok z połowy cytryny
- ew. cukier do smaku (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie)
- biała i mleczna czekolada (lub polewa do ciast)
- posypki
- czerwony barwnik spożywczy
- patyczki do szaszłyków (moje były takie grubsze ) lub patyczki to lizaków
- papier do pieczenia
- kawałek styropianu jako podstawka do wbijania patyczków
1. Dokładnie kruszymy ciasto do miski, dodajemy ok. 2 łyżki mascarpone, sok i skórkę z cytryny.
2. Mieszamy i zagniatamy wszystko razem, tworzymy kulkę, następnie najlepiej schłodzić ją 30 min.
3. Ze schłodzonej masy tworzymy kulki rękami i/lub serca z pomocą foremki do ciasteczek lub sylikonowych foremek do lodu, odkładamy na papier do pieczenia, schładzamy w lodówce lub 15 min w zamrażalce.
4. Roztapiamy polewy, do białej dodajemy barwnik spożywczy, mieszamy.
5. Schłodzone kulki i serca nabijamy na patyczek zamoczony w polewie, zostawiamy do zastygnięcia.
6. Jeśli nasze ciasteczka dobrze „siedzą” na patyku możemy je zamoczyć w polewie (pomóżcie sobie polewając łyżką) i udekorować, koniecznie „odkapcie” nadmiar polewy, tylko róbcie to bardzo delikatnie.
7. Pozostawcie do wystygnięcia, pocykajcie foty, a następnie pałaszujcie!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
wow :-) wygląda przepysznie. Jutro z córcią spróbujemy takie pyszności zrobić :-). Póki co u mnie materiałowe serduszka na patyk się nabiły ;-).
OdpowiedzUsuńTo nie może być takie proste :D Chyba spróbuję!
OdpowiedzUsuńJeśli masa jest dobrze schłodzona to jest naprawdę proste :D polecam!
Usuńwygląda super :)
OdpowiedzUsuńwykorzystam napewno u siebie :) wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńCieszę się :) daj znać jak wyszły!
Usuńa ciasto to może być kupne?
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń