Autorką diy jest Ania z bloga Zrób to sam by Dolby
Potrzebne będą:
- styropianowy stożek (ten na zdjęciach ma 26 cm wysokości)
- serwetki pod wypieki o średnicy 10 cm (najlepiej takie z „płatkami”/pofalowanym brzegiem)
- szpilki
- linijka
- ołówek
- nożyczki
Dodatkowo do ozdobienia:
- szpilki
- koraliki
- kolorowy papier
- szablon gwiazdki (dwa sklejone trójkąty lub foremka do pierników)
Sposób wykonania:
1. Serwetki pod wypieki dzielimy na 10 części, łączymy linią zagłębienia pomiędzy płatkami, które znajdują się po przeciwległych stronach (patrz obrazek), a następnie wycinamy. Do pokrycia całej choinki zużyłam 16 takich serwetek. W sprzedaży są również zielone serwetki, myślę, że fajny efekt wyszedłby, gdyby robić na zmianę pasy zielonych i białych.
2. Zaczynając u podstawy stożka, przyczepiamy dookoła wycięte płatki, używając w tym celu szpilek. Rogi płatków powinny nieco nachodzić na siebie.
3. Drugi rząd płatków przyczepiamy tak, aby znajdowały się one pomiędzy dwoma płatkami poprzedniego rzędu (jak rybie łuski). W ten sposób ozdabiamy całą choinkę aż do czubka. Czubek możemy dla estetyki podkleić klejem Magic.
4. Aby ozdobić choinkę koralikami, w styropianową formę wbijamy szpilki do 1/3 długości (pod kątem), a następnie umieszczamy na nich koraliki. Najlepiej umieścić je w miejscach, w których styropian jest najbardziej widoczny.
5. Na kolorowym papierze odrysowujemy kształt gwiazdki i wycinamy ją. Przyczepiamy gwiazdkę na szczycie choinki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Prześlij komentarz