Autorka diy jest Montownia Ody
Wykonujemy na drutach prostokąt ściegiem francuskim (wszystkie oczka prawe). Wymiary mogą być dowolne, zależą od tego, jak dużego kurczaka chcemy zrobić. Ja nabrałam 32 oczka i przerobiłam 20 rzędów - to będzie tułów kurczaka. Następnie należy zakończyć po obu stronach po 1/4 oczek (w moim przypadku po 8 oczek) i przerabiać pozostałe oczka, które utworzą łepek kurczaka (ja zrobiłam 16 rzędów), zakończyć wszystkie oczka.
Złożyć powstały kształt na pół - widzicie już korpus kurczaka? Na zdjęciu widać też kurkę, którą zrobiłam wcześniej :)
Zszyć włóczką w tym samym kolorze (szew będzie mało widoczny) łepek kurczaka i włożyć kulkę z waty syntetycznej albo innego wypełniacza, np. z poduszki.
Zszyć dalej tułów kurczaka, wypchać go i zaszyć od spodu.
Wyszyć ciemną włóczką oczka. Czerwoną włóczką przy pomocy szydełka wykonać kilka półsłupków na czubku łebka, w drugim rzędzie zrobić 3 słupki w 1 oczku, półsłupek, powtórzyć 3 razy, zakończyć. Powstanie grzebyczek kurczaka.
Zrobić dzióbek - 2 pętelki po 6 oczek łańcuszka. Zawiązać na szyi kokardkę... i kurczak gotowy :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Kurczaki rewelacyjne i świetna instrukcja wykonania. Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia
OdpowiedzUsuń