DIY - Anioł z masy solnej

Autorką diy jest Maja z bloga Hand made by fema



Do zrobienia stojącego aniołka (wys. ok. 15cm) potrzebne Wam będą:


- rolki po papierze toaletowym
- masa solna
- taśma klejąca lub zszywacz
- wykałaczki
- wałek do ciasta

Przydać się też mogą:
- foremki do ciasteczek
- koronki z pasmanterii lub koronkowe serwetki
- pędzel

KROK 1. Z rolek po papierze toaletowym robimy rożki (rozcinamy, zwijamy, spinamy i obcinamy).

KROK 2. Rozwałkowujemy masę solną na grubość ok. 0,5cm. Jeśli chcemy, by sukienka aniołka miała fakturę, możemy odcisnąć w masie koronkę, jutową wstążkę lub inne wzorki.



KROK 3. Kładziemy tekturowy rożek na masie solnej i odmierzamy ilość potrzebną do owinięcia go wokół. "Lewą stronę" masy smarujemy wodą, żeby masa lepiej się skleiła. Nadmiar masy docinamy do krawędzi rożka.

KROK 4. Teraz pora na podstawę aniołka. Z placka odcinamy kółko, troszkę większe niż średnica rożka. Smarujemy wodą podstawę i stawiamy na niej korpus aniołka. Nożem docinamy masę i palcami wzmacniamy miejsce klejenia.

KROK 5. Z masy wycinamy serduszko oraz wydłużone trapezy na rękawy i przyklejamy je do korpusu zwilżając wodą.

KROK 6. Skrzydła robimy z półkola, które ozdabiamy wzorkiem odciskając na nim wzór przy pomocy ostrza noża. Skrzydła zwilżamy i doklejamy starannie do korpusu.

KROK 7. Robimy główkę, w którą wbijamy wykałaczkę. Koniec wykałaczki wkładamy w otworek na szczycie rożka.

KROK 8. Z pasków masy formujemy włosy pamiętając o zwilżeniu ich wodą w miejscu klejenia.
KROK 9. Z wałeczka robimy aureolę. Ja dorobiłam do niej jeszcze małą gwiazdkę.



KROK 10. Gotowe anioły umieszczamy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 80 st. (w wyższej temperaturze masa solna "puchnie" - ten fakt możemy wykorzystać jako atut, przy wypiekaniu płaskich form)
Suszenie trwa kilka godzin w zależności od skomplikowania wzoru i grubości masy.



KROK 11. Co jakiś czas otwieramy piekarnik, by wypuścić nadmiar pary i sprawdzić czy anioły dobrze się suszą.
Gdy masa jest sucha (popukana widelcem wydaje suchy dźwięk) możemy zwiększyć temperaturę do 100-120 st, żeby figurki nabrały złotawego koloru.
Pamiętajcie jednak, że masa może się łatwo przypalić, więc trzeba często do niej zaglądać (zanim poczujecie zapach spalenizny ;)

KROK 12. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, zostawiając anioły wewnątrz, aż do całkowitego wystygnięcia.

Udostępnij:

10 komentarzy :

  1. Świetny tutorial! Aniołki są prześliczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba ! Na pewno sama spróbuję wykonać takie aniołki ! Super !

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjny tutorial... śliczne anioły... aż chce się robić !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wooow. Aniołki po prostu anielskie! Fantastyczny kursik!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniołki przepiękne... Idealne na prezent dla dziadków wykony przez wnuczkę :) Tylko co by wnuczka ciała się pobawić masą solną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne aniołki! Naprawdę dobry przewodnik o tym jak je zrobić, a efekt świetny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne :) Teraz muszę dowiedzieć się jak zrobić masę solną, bo muszę przygotować aniołka wraz z synkiem do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń