DIY - Candy Cane

Autorką diy jest Ania z bloga Posolone pomysły


 
Potrzebne będą:
- masa solna (biała)
- masa solna (czerwona)
- wałek
- nożyk
- linijka
- woda + pędzelek
- papier do pieczenia/folia aluminiowa


Kolor czerwony i biały masy osiągnęłam dodając farby w tych właśnie kolorach.



1. Z białej masy formujemy grubszy, krótki wałek. Czerwoną masę rozwałkowujemy i wycinamy dwa paseczki tej samej długości co biały wałeczek.





2. Czerwone paseczki układamy na białej masie (góra/dół) zwilżając wcześniej wodą, żeby się dobrze przykleiły.





 3. Rolujemy łapkami, delikatnie skręcając dwa kolory masy.




4. Odcinamy końcówkę, odmierzamy równe kawałki wałeczka (mój ma 17 cm).




5. Przekładamy na blachę, wyłożoną folią lub papierem i zawijamy jeden koniec.


 Suszymy i gotowe!



Udostępnij:

8 komentarzy :

  1. Fajny kurisik :D. Czy muszą być specjalne barwniki? Ile czasu pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) do barwienia masy możemy dodać farb plakatowych, farb akrylowych, barwników do jajek lub barwników naturalnych.
      Takie cienkie ozdoby wypiekamy w piekarniku ok 2h, zaczynamy od 50 stopni, stopniowo zwiększamy temperaturę (nie więcej niż 100 stopni). Po ok 1h możemy przekręcić na drugą stronę. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. prześwitny pomysł, jestem zachwycona!!!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © Polskie Handmade - kreatywna strona życia. Designed by OddThemes